Genital siğil ya da kondilom nedir?
Human Papilloma Virüs (HPV)’ün neden olduğu genelde cinsel yolla bulaşan bir virüs hastalığıdır. HPV toplumda yaygın olarak gözükmesi ve bazı tiplerinin kansere dönüşmesi nedeniyle önem arzetmektedir. Erkeklerde penis ve anüs bölgesinde kadınlarda rahim ağzında kansere sebep olabilmektedir. Hastalık aşı ve prezervatif gibi koruyucu yöntemler ile büyük ölçüde engellenebilmektedir.
HPV en sık cinsel yol ile bulaşır. En önemli risk faktörleri yaş ve partner sayısıdır. Virüs alındıktan 2 hafta ile 10 ay sonrasında siğiller görünür hale gelir. Evli veya cinsel aktif olan çiftlerde tekrar bulaş sıklığı nedeni ile tedavisi daha zordur.
Erkeklerde genelde penis derisine, penisin uç-baş kısmındaki oluk kısmına, kasık ve bacak iç yüzü bölgelere yerleşmektedir. Nadiren makat bölgesinde de ortaya çıkabilmektedir. Bir tane ya da daha fazla siğil şeklinde gözükebilmektedir.
Erkeklerde genital bölgedeki siğiller mm’ik ebatlardan başlayarak cm ebatlarına kadar ulaşabilmektedir. Kondiloma aküminata adındaki bu siğillerin %70-95 nedeni HPV tip 6 ve 11’dir. Daha nadir gözüken HPV tip 16 ve 18 ise kansere sebep olabilmektedir. Genital HPV ile kanser oluşumu arasında yakın ilişki vardır. Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV ayrıca, anüs bölgesinde ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere sebep olabilmektedir. HPV’nin oral seks yoluyla ağız içi kanserler, gırtlak kanseri ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine dahi neden olabildiği bilinmektedir.
Tanı için özel bir laboratuvar testi yoktur. Tipik olarak göz ile bakıldığında ciltte karnıbahar şeklindeki lezyon(lar) görülerek tanısı konulmaktadır. Kesin tanı için biyopsi alınması gerekmektedir.
Genital siğili olan hastalara tedavi önerisi yapılmaktadır. Tedavi geciktikçe siğil boyutu ve sayısı artamakta ve yapılacak işlem daha kompleks hale gelmektedir. Tedavi seçenekleri cerrahi olarak çıkartma, koter ile yakma, kriyoterapi (dondurma), karbondioksit laser ve nadiren ilaçlardır. En pratik olan kriyoterapi ile dondurma yöntemidir.