Erkeklerde idrar kaçırma, kadınlara göre daha nadir gözüken bir durum olup, genelde geçirilmiş bir operasyon ya da işlem öyküsü sonunda ortaya çıkar. İşlem dışında mesanenin normalden fazla çalıştığı aşırı aktif mesane adı verilen durum erkeklerde de gözükebilmektedir. İdrar kaçırma en sık karşımıza prostat kanseri operasyonu sonrasında çıkmaktadır. Bu operasyondan sonra ilk 3 aylık periyotta idrar kaçırma çoğunlukla düzelmektedir. Kaçırma periyodu 12 ayı geçerse artık cerrahi olarak hastaya müdahale etmek gerekmektedir. Bu tamamen hastanın isteğine bağlı olan ve hekim tarafından sadece öneri yapılması gereken bir durumdur.
Hastadan teşhis için iyi bir öykü alınır ve fizik muayene yapılır. İdrara sıkışıkken ıkındıralarak ya da öksürtülerek idrar kaçağı gözlenmeye çalışılır. Ayrıca hastadan ped testi yapması istenebilir. Hastalar nörolojik yönden değerlendirmeye alınır, altta yatan başka bir hastalık olup olmadığı ortaya konulur.
Tedavi planı yapılıyorsa hastanın kanserden tamamen arındığından emin olunur. Tedavide belirleyici olan idrar kaçırmanın şiddeti olup, günde 1-2 ve yukarısındaki ped değişimi karar vermede kilit rol oynar. Hastalara enjeksiyon, askı ya da yapay sfinkter (artifisyel sfinkter) takma operasyonları yapılabilir. Yapay sfinkter maliyetli olup, bu tedaviler içinde en başarılı olan yöntemdir.